Zonnepanelen
SG Solar
Geniet nu nog van de 21% btw teruggave bij de belastingdienst en de salderingsregeling tot 2023.
Heeft u interesse in de installatie van zonnepanelen? Dan bent u bij SG Solar aan het juiste adres! Onze adviseurs zijn geregistreerd Solar Specialist en hebben hun opleiding voltooid bij Switch2Solar. Met deze diploma wordt aangetoond dat onze adviseurs zonnestroomsystemen mogen ontwerpen en adviseren.
Wij kunnen met alle vooraanstaande merken zonnepanelen en omvormers werken. Uw specifieke situatie zal bepalen welke combinatie van zonnepanelen en omvormer (evt i.c.m. power optimizers) het beste bij u past. Heeft u interesse, neem dan contact op via de contactpagina en plan een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs.
Waarom Zonnepanelen?
Inmiddels is iedereen in Nederland wel bekend met de term zonnepanelen en heeft iedereen wel zonnepanelen op het dak van iemand gezien. Er zijn steeds meer mensen die zonnepanelen willen installeren vanuit zowel financieel als duurzaamheid oogpunt. Je ziet tegenwoordig zonnepanelen (hoofdzakelijk) in 2 kleuren op de daken geïnstalleerd worden: blauw (poly kristallijn) en zwart (mono kristallijn). De blauwe panelen zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan de zwarte panelen. Dit komt voornamelijk door het verschil in productietechnieken van de verschillende cellen.
Het installeren van zonnepanelen heeft de volgende voordelen:
- Het terugleveren van opgewekte stroom levert geld op;
- Het duurzaam opwekken van energie is goed voor het milieu
- Door het opwekken van duurzame energie ben je minder afhankelijk van een energieleverancier
- Een huis met zonnepanelen stijgt in waarde omdat het energielabel van je huis beter wordt.
Ben je nu ook overtuigd van de voordelen van een zonnepanelen installatie? SG Solar kan voor uw specifieke situatie een oplossing aanbieden, maak nu een afspraak met één van onze adviseurs voor een gratis advies gesprek. Of neem dan contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken en het formulier in te vullen en te versturen.
Uitgevoerde Projecten
Zonnepanelen techniek
De techniek in zonnepanelen is onder te verdelen in 3 generaties aan ontwikkelingen:
Eerste generatie zonnepanelen
Onder de eerste generatie zonnepanelen vallen de zonnepanelen die je in Nederland over het algemeen overal geïnstalleerd ziet worden, dat zijn namelijk:
1. Poly Kristallijne (blauwe, Poly-SI) zonnepanelen → Dit type zonnepaneel is makkelijk te onderscheiden omdat deze een blauw gevlekte uiterlijk heeft. De cellen zijn geproduceerd door het smelten van pure silicium. Dit is een snellere en goedkopere productiemethode, maar hierdoor is de efficiency van het paneel ook lager (ongeveer 15%) en ook een lagere levensduur van de cellen. Dit celtype heeft meer last van hogere temperaturen. In stroom output verschilt poly kristallijn niet veel van mono kristallijn.
2. Mono Kristallijne (zwarte, Mono-SI) zonnepanelen → Dit type zonnepaneel is ook makkelijk te onderscheiden door de zwarte uniforme kleur van de zonnecellen en de afgeronde hoekjes. Voor deze cellen wordt de zuiverste silicium gebruikt en hierdoor is de efficiency van de zonnepanelen hoger dan die van de poly kristallijne zonnepanelen, tot zelf boven de 20%. Door het gebruik van de zuiverste silicium en het geconditioneerd koelen van de cellen tijdens de productie hebben deze zonnepanelen een langere levensduur maar zijn deze panelen dus ook een fractie duurder dan de poly kristallijne zonnepanelen.
Tweede generatie zonnepanelen
Onder de tweede generatie zonnepanelen vallen de verschillende typen van dunne film zonnecellen. Hoofdzakelijk zijn hier twee types in te onderscheiden:
1. Dunne Film Zonne Cellen (TFSC) → Deze zonnepanelen worden geproduceerd door één of meer lagen (films) van photovoltaic materiaal (zoals solicium, cadmium of koper)te plaatsen op een substraat. Dit type paneel is het makkelijkst om te produceren en hierdoor ook de goedkoopste type zonnepanelen. Deze type zonnepalen zijn in hun vorm flexibel waardoor er alternatieve kansen liggen zoals dakpannen die zonnestroom produceren. Het nadeel van dit type paneel is dat het relatief veel oppervlak nodig heeft om dezelfde opbrengsten te halen als bijvoorbeeld mono kristallijne zonnepanelen. Verder is de levensduur van dit type zonnecel lager dan de poly- en mono kristallijne zonnepanelen en daarom zie je dit type paneel (bijna) niet toegepast worden op daken van huizen.
2. Amorph Silicium Zonne Cel (A-SI) → Dit type zonnepaneel gebruikt voornamelijk een drielaags technologie. Als je weleens een rekenmachine in je handen hebt gehad zie op zonne energie werkt, dan heb je dit type al gezien. De efficiency van dit type zonnepaneel ligt ongeveer bij de 7%, wat velen malen lager is dan de eerste generatie zonnepanelen. Een voordeel voor dit type paneel is wel dat het veel goedkoper geproduceerd kan worden dan de eerste generatie zonnepanelen.
Derde generatie zonnepanelen
In de derde generatie zonnepanelen zitten veelal technieken die nu nog in de onderzoeksfase van de ontwikkeling zitten. Hierin zijn hoofdzakelijk 3 typen technieken te onderscheiden:
1. Biohybride Zonne Cel → Dit type zonnepaneel zit nog in de onderzoeksfase van de ontwikkeling. De Vanderbilt Universiteit in Amerika heeft deze techniek ontdekt. Deze techniek probeert het natuurlijk proces van photosynthese te benaderen door gebruik te maken van photosystem 1. In deze techniek worden meerdere lagen uit het photosystem 1 gecombineerd om een conversie van chemische energie naar elektrische energie te bewerkstelligen. Het “schijnt” dat deze techniek 1000x meer effectief is dan de eerste generatie zonnepanelen.
2. Cadmium Telluride Zonne Cel (CdTe) → Dit type zonnepaneel kan relatief goedkoop geproduceerd worden. Van alle zonnepaneel productie technieken heeft deze het minste waterverbruik. Het grootste nadeel van dit type paneel is dat Cadmium Telluride giftige eigenschappen heeft bij het inslikken of inademen van de stof. Dit is gelijk ook de grootste uitdaging maar waarschijnlijk ook de reden dat dit type paneel het niet gaat redden ten op zichte van de overige opkomende technieken.
3. Geconcentreerde PV Cellen (CVP en HCVP) → Deze techniek gebruikt gebogen spiegels, lenzen en soms zelfs koelingssystemen om de zonnestraling te bundelen en daarmee de efficiency te verhogen. Deze type systemen halen een efficiency tegen de 41%, wat in vergelijking met alle zonnepanelen systemen tot nu toe het hoogste is. Het nadeel van dit type systeem is dat zo een hoge efficiency alleen te halen is als de spiegels in perfecte hoek staan met zon. Hierdoor worden deze type systemen uitgevoerd met een tracker die de zon volgt.
Typen Solar Omvormers
Binnen de zonnepanelen systemen zijn er hoofdzakelijk 4 typen omvormer technieken te onderscheiden. Hiermee doelen we op het feit dat zonnepanelen gelijkstroom (DC-stroom) opwekken wat vervolgens door een omvormer omgezet moet worden naar wisselstroom (AC-stroom). Dit is noodzakelijk omdat vrijwel alle elektriciteitsnetwerk uit wisselstroom bestaat en vrijwel al je apparatuur in huis op wisselstroom werkt. Om de opgewekte gelijkstroom (DC-stroom) vanuit de zonnepanelen op te zetten naar wisselstroom zijn er hoofdzakelijk 4 technieken:
01. String / Centrale Omvormers
De string omvormers zijn de meest gebruikelijke type omvormers die gebruikt worden in de residentiële markt. Zonnepanelen worden (meestal in serie) aan elkaar gekoppeld en aangesloten op dit type omvormer. Een dergelijke omvormer is tegenwoordig voorzien van minimaal één MPP Tracker (Maximum Power Point) om het maximale vermogen uit je opgewekte zonnestroom te halen. De centrale omvormers zijn oom string omvormers maar veel groter in formaat en dus alleen maar geschikt voor de grote commerciële installaties.
02. Omvormers met power optimizers
In dit systeem wordt een stuk intelligentie uit de omvormer gehaald en als het ware naar de zonnepaneel gebracht. Een string omvormer heeft vaak één of twee MPP trackers terwijl in dit systeem elke optimizer onder andere een MPP tracker heeft. In dit systeem wordt de maximale opbrengst uit elke zonnepaneel apart gehaald.
De bekendste merk met dit systeem is Solar Edge en is met deze oplossing ook vaak de duurste, elke zonnepaneel moet namelijk voorzien zijn van een power optimizer. Een bijkomend voordeel van de power optimizer per paneel is dat elk paneel hierdoor ook separaat gemonitord kan worden.
Een minder bekende merk die de optimizer techniek toepast is Tigo. Tigo maakt optimizers met verschillende karakteristieken die op veel typen string omvormers te gebruiken zijn. Heb je op een klein stukje van je dak last schaduw, bijvoorbeeld maar 1 paneel dan is het financieel voordeliger om dat paneel alleen te voorzien van een optimizer van Tigo.
03. Micro-omvormers
De naam zegt het in principe al. In dit systeem is er geen grote omvormer aanwezig maar is deze als het ware in kleine stukjes gehakt waardoor elke zonnepaneel (of elke 2 of 4) voorzien wordt van een micro omvormer op het dak. Tegenwoordig worden er zelf zonnepanelen geproduceerd die in de fabriek al worden voorzien van de micro omvormers. In dit systeem wordt de geproduceerde gelijkstroom door de zonnepanelen op het dak dus op het dak door micro omvormers direct omgezet naar een wisselstroom (AC-stroom). Hierdoor wordt de productie van elektriciteit door de zonnepanelen dus ook per paneel geoptimaliseerd.
Enphase is de bekendste merk van micro omvormers.
Een minder bekend merk voor micro omvormers is Hoymiles.
04. Hybride omvormers / Batterij omvormers
Een hybride omvormer is eigenlijk een string omvormer die ook nog geschikt voor het opladen van een accu. De vooraanstaande merken van omvormers beginnen langzamerhand hybride omvormers te ontwikkelen en op de markt te brengen. In de nabije toekomst zal er namelijk veel meer behoefte zijn om het overschot aan geproduceerde zonne energie op te slaan in plaats van terug te leveren aan het net. Dit zal in Nederland voornamelijk interessant worden als de salderingsregeling afgebouwd gaat worden vanaf het jaar 2023.
Werking Zonnepanelen
Het onderstaande filmpje van TED-Ed op youtube geeft een goede uitleg over hoe zonnepanelen werken. Let op: de video is in het engels gesproken.
Kooptips Consumenten Bond
In de onderstaande video geeft de consumentenbond uitleg en kooptips voor de consument. Let op: de video is uit 2017, de salderingsregeling loopt niet tot 2020 maar is dit jaar verlengd tot 2023 en word daarna tot 2030 afgebouwd!