Veelgestelde vragen
Zonnepanelen
Met (zon)licht wek je een stroom van elektriciteit op. Alleen zonnepanelen zijn voor een installatie niet genoeg, daar heb je ook de volgende onderdelen voor nodig:
- Omvormer (string, Solar Edge en micro omvormers)
- Onderconstructie (voor schuine en platte daken)
- Bevestingsmateriaal (kabels & leidingen)
Het omzetten van (zon)licht naar een stroom van elektriciteit gebeurt door de cellen in het zonnepaneel. Op het moment dat er (zon)licht op de cellen in het zonnepaneel valt, ontstaat er een elektrische stroom in vorm van ‘gelijkstroom’ (DC). Er is een omvormer nodig om deze gelijkstroom om te vormen naar een elektrische stroom in de vorm van ‘wisselstroom’ (AC). Dit is noodzakelijk omdat het elektriciteitsnetwerk bestaat uit wisselstroom zoals dat uit het stopcontact komt.
De waarde van uw woning zal waarschijnlijk stijgen. Bij het installeren van zonnepanelen zal uw huis energiezuiniger worden waardoor het energielabel van de woning beter wordt. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. De verwachting is dat de hoogte van het energielabel correspondeert met de waarde van je woning en daarmee zal stijgen.
Een zonnepaneel wekt elektriciteit op in de vorm van ‘gelijkstroom’ (DC), wat ook in batterijen opgeslagen zit. Ons electriciteitsnet werkt op een stroom van elektriciteit in vorm van ‘wisselstroom’ (AC), dus wat uit je stopcontact komt. Om de opgewekte gelijkstroom van je zonnepaneel te kunnen gebruiken in je huis en dit terug te kunnen leveren naar het elektriciteitsnet moet de opgewekte elektriciteit eerst omgezet worden naar wisselstroom. Wij leveren afhankelijk van het aantal zonnepanelen een bijpassende omvormer, zodat deze het vermogen van je totale zonnepanelen optimaal aankan.
Watt is een natuurkundige eenheid van vermogen. Bij een zonnepaneel hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid (zon)licht die erop valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk zonnepaneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium)omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek.
Een paneel van 300 Wattpiek levert dus onder ideale omstandigheden 300 watt. De jaarlijkse opbrengst van een 300 watt paneel is 300 Watt x 880 effectieve zonuren = 264 kWh.
NB: 880 zonuren is een gemiddelde voor Nederland. Afhankelijk van de locatie kan het aantal effectieve zonuren hoger of lager zijn.
De elektriciteit die je opwekt wordt ten eerste gebruikt door de apparaten in huis die op dat moment stroom vragen, zoals een wasmachine, koelkast of andere apparatuur. Wek je meer stroom op dan op dat moment door de elektrische apparaten in je huis nodig is, dan lever je die overschot aan elektriciteit terug aan het net. Heb je meer stroom nodig dan je opwekt? Dan levert je stroomleverancier je de stroom die je nog extra nodig hebt. Om stroom terug te mogen leveren, moet je je wel eerst aanmelden bij www.energieleveren.nl. Als je zonnepanelen afneemt bij SG Solar BV regelen wij deze aanmelding voor je.
Ja, op termijn verdient een zonnepaneel zich financieel terug. De precieze terugverdientijd is echter van veel factoren afhankelijk. Voornaamste financiële factoren zijn de aanschafprijs en de stroomprijs van je huidige leverancier. Ook is de locatie van de zonnepanelen voor een groot deel bepalend voor het rendement aan opgewekte zonne-energie.
In Nederland geldt dat je de investering in zonne-energie tussen de 5 en 9 jaar kunt terugverdienen. Hierbij gaan wij uit van een gemiddelde btw-teruggave van 21% over het totale investeringsbedrag en een stijgende stroomprijs.
Nee, je omvormer schakelt uit veiligheidsoverwegingen automatisch uit, als de stroom uitvalt. Hierdoor zal er geen elektriciteit meer omgezet en teruggeleverd worden aan het net.
LET OP!! Er staat nog altijd spanning op de kabels die van de zonnepanelen naar de omvormer gaan!
Dit is als eerst afhankelijk van je jaarlijkse elektriciteitsbehoefte en ten tweede hoeveel ruimte beschikbaar is voor zonnepanelen. Om de exacte hoeveelheid te berekenen zijn er vele factoren die meegenomen moeten worden in de berekening. Om deze berekeningen zo accuraat mogelijk voor jou specifieke geval te maken gebruiken wij speciale software waarmee wij ook je jaarlijkse opbrengst kunnen berekenen. Hierdoor kunnen wij een optimale match maken tussen je verbruik, beschikbare ruimte, type en aantal zonnepanelen i.c.m. de juiste type omvormer. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.
Ja, want een zonnepaneel zet (dag)licht om in een elektrische stroom. Natuurlijk wek je het meeste op, op een onbewolkte zonnige dag.
Ook in de winter wekken je zonnepanelen elektriciteit op als ze niet besneeuwd of berijpt zijn. Zélfs op 21 december (de kortste dag van het jaar). Zonnepanelen werken namelijk op (zon)licht en niet op temperatuur.
Ja, laat ons dan via het contactformulier weten dat je interesse hebt in zonnepanelen. Geef aan dat je een zakelijke klant bent en hoeveel panelen je denkt te kunnen plaatsen. Wij nemen vervolgens z.s.m. contact met je op.
Laadpalen
Informatie over de aansluiting van een bepaalde elektrische auto kan je vinden op de website van EV-Database.
www.ev-database.nl
Bij een socket variant gebruik jij je eigen laadkabel die bij de auto is meegeleverd. Bij een vast kabel model kies je voor het gemak van de aanwezige kabel op de laadunit.
De merken Alfen en KEBA hebben load balancing opties. Voor beide laadunits gelden er geen maandelijkse kosten. Bij Alfen zijn er slechts eenmalige activatiekosten en bij beide merken standaard configuratiekosten.
Het is mogelijk om de laadkosten te verrekenen met je werkgever. Om het stroomverbruik inzichtelijk te maken heb je een zogenaamde “slimme” laadpaal /unit nodig. Deze “slimme” laadpaal/unit is verbonden met het internet via een ingebouwde simkaart of LAN aansluiting aan het backoffice systeem van onze partner E-Flux. Hierdoor zijn de kosten per laadsessie inzichtelijk. Via E-Flux kun je een backoffice abonnement afsluiten.
Een aardlekschakelaar met een A karakteristiek. Aangezien een KEBA, Alfen en Webasto laadunit DC-detectie hebben ingebouwd.
De dikte van de elektriciteitskabel voor de laadunit is afhankelijk van de afstand van de laadunit tot de groepenkast
- 4mm² < 25 meter
- 6mm² < 50 meter
- 10mm² > 50 meter
Wanneer de stekker van de laadkabel vastzit in de laadunit kun je direct contact opnemen met E-Flux via telefoonnummer +31 (0)85 067 000. E-Flux kan je op afstand helpen de stekker van de laadkabel los te maken.
Maak je geen gebruik van de backoffice van E-Flux, neem dan contact op met jouw backoffice leverancier.